Ce nebunie: Steaua nu câștigă derby-urile, Dinamo le câștigă pe toate, dar „câinii” pierd 15 puncte cu outsiderele. Steaua, doar două! Ă‚sta da campionat!
Cel mai echilibrat clasament din istoria Ligii I nu e rodul unei întâmplări. Urziceni, Steaua, Dinamo, Rapid, Timișoara, CFR, Brașov și Vaslui, echipele de pe primele locuri, au defecte și atuuri a căror sumă e pentru prima dată sensibil egală.
1. E derby! Atenție, câine rău!
Dacă mai are orgoliu, Steaua nu a reușit să și-l satisfacă până acum decât în partida de la Timișoara, primul meci câștigat de steliști atunci când vine vorba să întâlnească pe vreuna din celelalte șapte echipe din frunte. De partea cealaltă, Dinamo e performera partidelor-derby. A luat maximum de puncte, 12, din cele patru meciuri cu valoare dublă pe care le-a jucat. Astfel, normal ar fi fost ca Dinamo să fie detașat lider în clasament. Dacă nu era trasă în jos de ceva care chiar contează: celelalte meciuri.
CLASAMENTUL DERBY-urilor
1. Dinamo 12 p. – 4 derby-uri 2. CFR 11 p. – 6 derby-uri 3. Timișoara 8 p. – 4 derby-uri 4. Urziceni 7 p. – 6 derby-uri 5. Steaua 6 p. – 6 derby-uri 6. Vaslui 4 p. – 4 derby-uri 7. Rapid 4 p. – 5 derby-uri 8. Brașov 2 p. – 4 derby-uri
2. Steaua trăiește pe spinarea săracilor
Gigi Becali nu e, cu siguranță, mulțumit de această concluzie, dar să fie mulțumit că ea poate fi trasă! Este singura realitate care ține Steaua în viață, adică în plutonul din fruntea clasamentului. Bușită rău în meciurile cu contracandidatele, echipa din Ghencea și-a calculat foarte atent pașii făcuți în celelalte meciuri, cele cu echipele situate acum de la locul 9 în jos. A risipit doar două puncte, în fața Bistriței. În schimb, Dinamo pare construită în întregime după psihologia particulară a „prințului” Cristea. A pierdut nu mai puțin de 15 puncte în fața outsiderelor.
Puncte pierdute de primele opt în fața ultimelor opt:
1. Steaua 2 puncte pierdute 2. Rapid 3 p. 3. Urziceni 4 p. 4-5. Brașov 6 p. Vaslui 6 p. 6. CFR 7 p. 7. Timișoara 8 p. 8. Dinamo 15 p. 3. Seniorii inconstanței
Singurele favorite să le spunem „normale” sunt Rapid și Vaslui. În decurs de 12 etape, acestea au reușit să „lege” serii de câte patru victorii la rând, în etapele 6-9, respectiv 9-12, semn al unei forme de vârf în respectiva perioadă. Din parcursul celorlalte nu prea ai ce să alegi, ca să spui că au avut o perioadă cu adevărat fastă în campionat. Acesta poate fi un semn că pregătirea nu a urmărit obținerea unui maxim de formă pe un anume interval din turul campionatului. Dacă Steaua, Urziceni, Timișoara sau CFR au bătut de două ori la rând, în a treia etapă au scrântit-o. Numărul de victorii consecutive ale lui Dinamo sau ale Rapidului este de trei.
Cea mai în formă echipă din primele opt în Liga I e FC Vaslui, care în ultima etapă a reușit a patra victorie consecutivă. Situația coincide cu venirea lui Marius Lăcătuș
4. De trei etape e gheață la mal!
Fie că au jucat între ele, fie că au întâlnit echipe de pe locurile 9-18, echilibrul s-a perpetuat până la incandescența de după runda a 12-a, pentru că numărul de rezultate de egalitate a fost considerabil mai mare în ultimele trei runde din Liga I față de începutul de sezon, în meciurile celor opt „granzi”. În runda a 10-a, de pildă, din opt meciuri, patru s-au terminat la egalitate. Aceasta arată că nu mai există favorite certe în Liga I, dar și că în echipele mari de la noi nu mai există atacanții de valoare de altădată care să-și transforme echipa într-una câștigătoare dintr-una egală cu Bistrița sau cu Pandurii.
44 la sută din meciurile jucate de primele opt echipe ale campionatului în ultimele patru runde s-au încheiat la egalitate, adică 11 partide din 25 jucate de acestea
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER